Європарламент відхилив Антиконтрафактну Торгівельну Угоду

4 липня, 2012

Вперше в історії європарламент скористався своїм правом на підставі Ліссабонського Договору, аби відхилити міжнародну торгівельну угоду. Під величезним тиском громадянського суспільства Європарламент відхилив сьогодні абсолютною більшістю голосів Антиконтрафактну Торгівельну Угоду (ACTA).

Цікаво, що консервативне крило євродепутатів здебільшого утрималось від голосування, в той час як переважно парламентарі країн Східної Європи переважно голосували проти угоди. До незначного числа голосів, які були віддані за схвалення угоди, увійшли, зокрема представники французької делегації (ми вже неоднарозово писали про антипіратський закон “трьох попереджень”, який діє у Франції).

Втім, після голосування представник Єврокомісії, яка наполягала на схваленні угоди, оголосив, що після отримання висновку від Європейського Суду Справедливості, куди Єврокомісія спорямували угоду для вивчення на предмет порушення основних прав і свобод людини, будуть проведені консультації з партнерами ЄС по Антиконтрафактній Торгівельній Угоді стосовно майбутніх дій. Таким чином Єврокомісія дала зрозуміти, що питання угоди залишається на порядку денному.

З переговорів, які зараз відбуваються між ЄС та Канадою, зрозуміло, що деякі положення з відхиленої Європарламентом угоди Єврокомісія намагатиметься також протягнути в текст двосторонньої торгівельної угоди.

Очікується, що інші сторони АКТУ, зокрема США та Японія, продовжать інплементацію угоди.