Китай запустив нову кіберзброю для цензури всемережжя

11 квітня, 2015

Дослідники університету Торонто оприлюднили звіт, в якому стверджується, що влада Китаю запустила нову систему, призначену для цензури в інтернеті. Цю китайську технологію науковці назвали “Великою гарматою” (Great Cannon), позаяк вона розглядається як новий вид кіберзброї в арсеналі Пекіна поруч з “Великим фаєрволом” – мережевим екраном, який багато років використовується для перевірки й блокування трафіку.

Аналітики відділення торонтського університету Citizen Lab, яке займається питання кібербезпеки та прав людини, змогли дослідити, що “Велика гармата” перехоплює трафік, спрямований до серверів китайської пошукової системи Baidu. Далі, програма впроваджує в нього шкідливі скрипти для отримання контролю над комп`ютерами користувачів з метою проведення DDoS-атак (розподілених атак типу “відмова в обслуговуванні) на мережеві ресурси, що містять матеріали заборонені китайською владою.

Існування нової технології було виявлено командою дослідників на чолі з Біллом Марчаком в результаті вивчення двотижневої кібератаки на сервери GitHub та GreatFire.org, яка мала місце в березні. Масштабність атаки зачепила мільйони користувачів. За словами представників GreatFire – організації, яка займається моніторингом ресурсів, заблокованих “Великим фаєрволом”, і публікацією списку проксі-серверів, які дозволяють користувачам це блокування обходити, – їх рахунки за хостинг під час атаки зросли до 30 тис. дол. в день. Адміністрація GitHub – ресурсу для обміну вихідним кодом і спільної розробки додатків, на якому серед іншого розміщено багато проектів, призначених для подолання китайського мережевого екрану, – назвала атаку найбільшою в історії свого існування.

Дослідники Citizen Lab підсумовують, що запуск “Великої гармати” свідчить про посилення державної цензури та проводять паралелі з програмою QUANTUM Агентства національної безпеки США й Центру урядового зв’язку у Великобританії.