Війна “патентним тролям”

30 січня, 2017

Видання Економічна Правда опублікувало статтю Марії Коваль “Влада оголосила війну “патентним тролям””, в якій автор аналізує ситуацію, яка склалась навколо зловживання патентним захистом в Україні.

Мінекономіки вирішило покласти край узаконеному вимагательству недобросовісних заявників, які патентують звичайні предмети (лампочки, вішалки, тощо), а потім вимагають у підприємців, які імпортують товари в Україну, гроші. 18 січня цього року цряд підтримав законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної (промислової) власності”, який згодом було заркєстровано в парламеті під номером 5699.
Разберемся, в чем же заключается совершенствование правовой охраны интеллектуальной собственности.

Аналізуючи законопроект, автор підкреслює, що основною новацією є те, що до критеріїв патентноспроможності промислового зразка додасться “індивідуальний характер”.

Більш того, важливо, що законопроект пропонує механізм визнання прав на промисловий зразок недійсними Апеляційною палатою.

Автор попереджає також про недолік законопроекту, який стосується обмеженого строку (5 років) на визнання прав на промисловий зразок недійсними.