Дорожня карта захисту інтелектуальної власності – 2015

26 січня, 2015

Декілька днів тому в Мінекономрозвитку відбувся круглий стіл присвячений виробленню Дорожньої карти захисту інтелектуальної власності поточному році. Зустріч відбулась за участі працівників міністерства, представників Державної служби інтелектуальної власності України, експертів ІТ-галузі, асоціацій правовласників, телеканалів і телеком-операторів.

На обговорення було винесено ініціативу асоціацій правовласників щодо плану дій на 2015 рік, який передбачає 24 пункти, спрямованих головно на боротьбу з піратством в інтернеті.

Демонструючи нові підходи до відкритості діяльності, голова ДСІВ Алла Жарінова запропонувала створення робочих груп на інтернет майданчиках для опрацювання пропозицій громадськості щодо законопроектів про захист авторського права та суміжних прав в Інтернеті, про організації колективного управляння, тощо.

Видання AIN.ua підготувало короткий опис кожної з 24 ініціатив:

1. Продовжити прилюдну роботу над законопроектом про захист авторського права в інтернеті. Пропонується створити групу в Google, щоб там інтернет-галузь і правовласники змогли домовлятися про компроміси по такому проекту.

2. Створити освітню кампанію, що розповідає про те, що піратство – це погано. У приклад наводиться ініціатива «Чисте небо».

3. Встановити власників основних піратських ресурсів і публічно запропонувати їм провести «люстрацію контенту» у визначений термін.

4. Налагодити співпрацю між держінспекторами з Держслужби інтелектуальної власності та правовласниками.

5. Створити групу по взаємодії інспекторів з правоохоронцями та судами.

6. Провести позапланові перевірки піратських ресурсів з оформленням актів, протоколів. Правда, до червня перевірки підприємств заборонені (тільки з дозволу Кабміну).

7. Застосувати судові методи впливу на «невиправних піратів»: розделегування доменних імен, блокування DNS, штрафні санкції і т.д. Передбачається, що в майбутньому законі про захист авторських прав в інтернеті для таких випадків буде спрощена процедура.

8. Спростити процедуру доказування прав правовласника в суді.

9. Визначити, що оператори і провайдери зобов’язані «сприяти запобіганню правопорушень». У цьому пункті є ще одне уточнення: про внесення змін до законодавства про нотаріат «з метою забезпечення доказів порушень прав інтелектуальної власності в мережі інтернет». Редакція припускає, що мова йде про нотаріально завірені скріншоти.

10. Внести зміни до законодавства про рекламу. Заборонити рекламу на піратських сайтах. Ідеться про сайти, визначені судом як порушники прав правовласників.

11. Забезпечити виконання Держслужбою інтелектуальної власності та іншими органами вимог постанови Кабміну №1433 і №253 (про порядок використання ПЗ в органах влади).

12-17. Ці пункти присвячені легалізації ПЗ в органах влади. В пункті 16 ідеться про моніторинг держзакупівель комп’ютерів і програмного забезпечення.

18-20. Ці пункти присвячені тому, що потрібно створити систему колективного управління авторськими правами. Йдеться про створення якогось органу, який збиратиме гроші (раніше висловлювалися ідеї, наприклад, заснувати збір з операторів і провайдерів) і розподіляти авторську винагороду.

21. Внести зміни до Кримінального і Митний кодекс в тому, що стосується виготовлення та збуту контрафакту.

22. Провести PR-кампанію, яка поінформує громадян про незаконність кардшаринга (спосіб перегляду супутникових каналів без абонентський карти).

23. Створити групи взаємодії інспекторів з правоохоронцями з питань кардшаринга.

24. Посилити відповідальність ТВ-провайдерів і телеорганізацій за порушення законодавства в сфері захисту авторських прав.