Європарламент розглядатиме долю Антиконтрафактної Торгівельної Угоди

23 лютого, 2012

Європейський парламент оприлюднив прес-реліз, в якому вказується, що в найближчі місяці він розглядатиме питання долі суперечливої та далекосяжної Антиконтрафактної Торгівельної Угоди, під дію якої потрапляє не лише торгівля контрафактними товарами, але й порушення прав інтелектуальної власності у всемережжі.

Рішення європарламентарів є обов’язковим для набрання угодою чинності на території ЄС, позаяк за Ліссабонським договором парламент отримав право вето стосовно усіх міжнародних договорів, укладених від імені ЄС. У випадку відсутності схвалення парламентом, угода не зможе набрати чинності на території ЄС. В повідомленні вказується також на можливість отримання висновку Європейського суду справедливості з приводу відповідності угоди законодавству ЄС.

Угода, яку на цей момент підписало 30 країн, викликала значне збурення серед громадськості та масові протести, про що ми неодноразово писали. Критики угоди вказують на відверто лобістський характер її положень на користь великих медіа компаній та порушення прав людини, які потягне її застосування.

Під тиском громадськості ряд урядів країн ЄС – Кіпру, Естонії, Словаччини, Німеччини, Нідерландів, – наразі ще не відважились підписати угоду, а уряд Польщі відкликав свій підпис. Навіть у випадку, якщо європарламент схвалить АКТУ, приєднання цих країн до угоди є необхідним для набрання нею чинності на території ЄС.

Очевидно, що, рано чи пізно, питання підписання постане також перед урядом України, адже угода відкрита для підписання усіма країнами-членами СОТ.