США може долучитись до кола країн, які цензурують інтернет

21 грудня, 2011

Дискусія навколо положень нових законопроектів “Зупинимо Онлайн Піратство” (Stop Online Piracy Act) та “Захистимо Інтелектуальну Власність” (Protect IP Act) щодо регулювання інтернету, які знаходяться на розгляді в Конгресі США, набирає обертів.

Ми вже писали про деякі аспекти законопроекту “Зупинимо Онлайн Піратство”, які піддаються нищівній критиці з боку прихильників відкритого Інтернету, що вбачають загрозу в намаганнях вплинути на базові принципи функціонування мережі. Проте, прихильники законопроекту також намагаються схилити громадську думку на власний бік.

Даніель Кастро Daniel Castro з Фундації Інформаційні Технологій та Інновації в своїй аргументації на користь законопроектів наводить приклади російських піратських сервісів Legalsounds.com і MusicMP3.ru, які пропонують користувачам в цілому світі умовно легальний, а фактично піратський, контент, та наголошує на успішності методів DNS фільрації, як ефективного засобу боротьби з такого роду піратами.

Втім, створення чорного списку всемережних адрес, які блокуватимуться методами DNS фільрації, означатиме, що США приєднається до кола країн, які використовують технічні засоби задля цензури інтернету. І товариство в цьому списку далеко не найдемократичніше: Китай, Іран, Об’єднані Арабські Емірати, Вірменія, Ефіопія, Саудівська Аравія, Ємен, Бахрейн, М’янма, Сирія, Тукменістан, Узбекистан, В’єтнам.

Очевидно, у випадку прийняття законопроектів, США подадуть сигнал решті країн про прийнятність руху в подібному напрямку, що таким чином призведе до географічної фрагментації інтернету і знищення відкритості його системи.