Відкладено голосування за законопроект “Зупинимо онлайн піратство”

18 грудня, 2011

Комітет з правосуддя Палати представників американського конгресу відклав голосування за найбільш контроверсійний законопроект останніх років в сфері інформаційних технологій “Зупинимо онлайн піратство” (Stop Online Piracy Act).

Більшість спостерігачів була переконана, що законопроект, що був поданий конгресменом Ламаром Смітом 26 жовтня цього року, не зустріне клопотів на етапі схвалення комітетом правосуддя, адже його підтримують найбільші американські організації правовласників. Однак, Ламар Сміт, який очолює цей комітет, погодився на подальше дослідження радикальних новацій, що дозволяють застосування обмежувальних заходів до базової інфраструктури інтернету з метою зупинки порушень авторського права.

Законопроект, поряд з численними антипіратськими заходами, відкриває шлях для Департаменту юстиції та правовласників вимагати через суд обмеження співпраці інтернет сайтів, які сприяють піратству, та пошукових систем, рекламних мереж, платіжних систем, а, найважливіше, інтернет провайдерів.

Особливо громадськість і технічних експертів турбують можливості, які цей законопроект створює для втручання в усталену систему доменних імен і технічні ризики, з цим пов’язані, адже суди зможуть зобов’язувати інтернет провайдерів вносити зміни в DNS записи або вдаватись до інших засобів з метою унеможливлення доступу інтернет користувачів до ресурсів, які будуть визнані відповідальними за порушення авторських прав. Цю ініціативу вже називають спробую побудувати “великий китайський фаєрвол” в США, позаяк заходи стосуватимуться доменних імен, які не зареєстровані в американській зоні.

Очевидно, що американський законопроект суттєво зачепить існування інтернету як єдиної, уніфікованої, глобальної комунікаційної мережі, яка позиціонувалась понад політикою національних урядів.