Департамент юстиції США виявив змову на ринку цифрових книжок

23 квітня, 2012

Нещодавно Департамент юстиції США звернувся до суду про порушення антимонопольного законодавства проти компанії Apple та п’яти найбільших американських видавців Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin and Simon & Schuster. На думку, урядових юристів, усі названі компанії вдалися до змови у встановленні цін на електронні киги та бізнес моделей продажу цифрових видань.

Департамент юстиції переслідує мету заборонити будь-які угоди між видавцями та продавцями цифрового контенту, які обмежують можливості продавців встановлювати ціни на книги на власний розсуд, для заохочення покупців до їх придбання.

В договорах з видавництвами містяться положення, які забороняють продавцям продавати книги за цінами нижче визначених, що пояснюється побоюваннями видавців щодо загального зниження цін на ринку, якщо надати продавцям право зменшувати роздрібну ціну. Спостерігачі також відзначають, що найбільші видавництва з пересторогою поглядають в бік інтернет-гіганта Amazon, який з легкістю зможе витіснити з ринку видавництва та зайняти їх місце посередників між авторами та споживачами.

В позові стверджується, що компанія Apple приєдналась до змови видавців, оскільки також зацікавлена у встановленні обмежень на роздрібні ціни книжок з метою їх фіксації на вищій позначці аби отримати вигідніше становище в конкуренції з іншими продавцями цифрового контенту, зокрема й Amazon. Юристи департаменту юстиції описують компанію Apple як посередника між видавництвами, завдяки якому змова між ними стала можливою.