Відновлено обслуговування домену Ex.ua

2 лютого, 2012

Юридичні аспекти розслідування справи про порушення авторських і суміжних прав, в рамках розслідування якої було припинено діяльність Ex.ua, які стають відомі громадськості, викликають щораз більше запитань до професіоналізму дій міліції.

Стало відомо, що доменний реєстратор ТОВ “Інтернет Інвест”, на підставі відкликання подання слідчого Печерського райуправління міліції Києва про блокування доменного імені, було відновлено обслуговування домену Ex.ua.

Пояснення таких дій, яке озвучили представники міліції, майже сюрреалістичне, – відсутність у слідчого достатніх підстав для припинення роботи сайту.

Правники, які представляють інтереси Ex.ua, додатково повідомили, що справа, порушена міліцією за фактом розміщення на порталі п’ятьма невстановленими особами контрафактної продукції компанії Adobe, сума збитків якої через ці дії оцінена у 180 тис. грн.

За їх словами, слідство розібралося, що факт розміщення на порталі неліцензійних продуктів не може вважатись причиною для блокування домену, тому подання слідчого було відкликане.

Юристи Ex.ua заявили також, що після блокування домену встановити особи п’яти порушників стало неможливим. Більше того, досі не пред’явлено жодних обвинувачень працівникам компанії.

З процесуальної точки зору дії міліції викликають дуже багато запитань. Спочатку абсолютно припиняється діяльність комерційної юридичної особи, вилучається техніка у компаній-партнерів значної вартості, чим припиняється їх підприємницька діяльність та надання послуг десятків тисяч користувачів, і всього через 2 доби слідчий приходить до висновку, що достатніх підстав для припинення роботи домену Ex.ua не має.