В Каліфорнії припинили дію податкові пільги для онлайн продажів

17 вересня, 2012

У зв’язку із закінченням терміну податкових пільг для онлайн магазинів, найбільший світовий онлайн магазин Amazon оголосив, що почав з 15 вересня сплачувати податок з продажу в американському штаті Каліфорнія.

Податкові пільги існували протягом 15 років і дозволяли онлайн компанії продавати товари дещо дешевше від традиційних магазинів, покупки в яких обкладаються податком з продажу.

Податок з продажу в американських штатах різниться, але як правило становить менше 10 відсотків. Довший час онлайн гігант Amazon, головний офіс якого знаходиться в штаті Вашингтон, виступав проти скасування пільг.

Коли окремі штати почали запроваджувати оподаткування онлайн бізнесу через механізм визначення присутності компанії в конкретному штаті, який брав до уваги наявність афілійованих партнерів, компанія Amazon навіть відмовилась від співпраці з такими партнерами в штатах Колорадо та Ілліноїс щоб не стягувати податок з продажу.

Втім, наразі не можна вважати, що скасування пільг вносить повну ясність у оподаткування онлайн бізнесу в США. Через федеративний устрій питання адміністрування податку з продажу є дуже фрагментованим.

Ще у 1992 році Верховний суд США у своєму рішенні у справі Quill проти North Dakota постановив, що влада штатів не може зобов’язувати продавців стягувати податок з продажу, якщо такий продавець не має матеріальної присутності у визначеному штаті.

Згодом більше 20 штатів все ж запровадили правила за якими оподатковувались онлайн продажі в межах штату.

Аби вирішити конфлікти, які виникають при онлайн покупках з поза меж конкретного штату, і щоб запровадити єдиний режим оподаткування і спрощеного адміністрування податку з продажу для онлайн продавців, у 2011 році в парламент США було внесено законопроект Про справедливий податок на цифрові товари і послуги (The Digital Goods and Services Tax Fairness Act). 28 червня поточного року цей законопроект був розглянутий комітетом правосуддя Палати представників і рекомендований до першого читання.