Швейцарське дослідження підтримує завантаження цифрового контенту для особистих цілей

2 грудня, 2011

У відповідь на численні нарікання з боку індустрії розваг на втрату доходів через з піратство в Інтернеті, уряд Швейцарії замовив проведення незалежного наукового дослідження про вплив завантаження цифрового контенту, що порушує авторські права, через мережу інтернет для особистих цілей, висновки якого були оприлюднені.

За даними, які наводяться в дослідженні Інституту Інтелектуальної Власності, близько третини швейцарців віком пона 15 років завантажують піратські фільми, програмне забезпечення, музику, проте ці люди не зменшили частки особистого бюджету на придбання легального контенту, з чого дослідники роблять висновок, що завантаження піратського цифрового контенту носить додатковий характер до легальних покупок.

В дослідженні також стверджується, на підставі висновків голландських експертів, що люди, які завантажують піратський контент, також частіше відвідують концерти і купують більше комп’ютерних ігор, ніж пересічні законослухняні користувачі інтернету.

Особлива увага приділяється аналізу репресивних заходів боротьби з піратством, які були прийняті законодавцями інших країн. Зокрема обговорюється ефективність наджорсткого французького закону “трьох попереджень”, втілення якого в житття коштувало за минулий рік біля 12 мільйонів Євро. Швейцарські дослідники звертають увагу, що ці закони приймались не на підставі наукових досліджень, і роблять висновки про непропорційність репресивних заходів та їх невідповідність заявленому Радою ООН з Прав Людини праву людини на доступ до інтернету.

Керуючись висновками дослідження про відсутність негативних наслідків завантаження цифрового контенту приватними користувачами для правовласників, уряд Швейцарії прийняв рішення не вносити змін до чинного законодавства, яке дозволяє завантаження контенту через інтернет для ообистих цілей, а також звернувся з рекомендацією до розважальної індустрії із спонуканням адаптовувати практики до нових видів поведінки споживачів.