Іспанія запроваджує жорстке антипіратське законодавство

24 січня, 2012

В Іспанії увійшов в дію закон Сінде, названий за іменем міністра культури Анхелес Гонзалес-Сінде, який запроваджує жорсткі антипіратські заходи.

За новим законодавством веб сторінки, які будуть визнані такими, що сприяють піратству, можуть бути заблоковані в рекордно короткі строки – протягом десяти днів.

Нова процедура передбачає, що правовласники зможуть зголошувати веб-сторінки або надавачів мережевих послуг, що порушують авторські права, до новоствореної Комісії з інтелектуальної власності, яка уповноважена, у випадку їх обгрунтованості, звертатись до суду з метою отримання ухвали про закриття сайту або зобов’язання припинити доступ до сайту, яке будуть змушені виконувати надавачі послуг з доступу до інтернету.

Прийняття нового законодавства стало можливим, незважаючи на чисельні протести громадськості, через потужний лобізм медіа компанії та уряду США, який неодноразово звинувачував владу Іспанії в неналежному захисті авторських прав.

Опоненти законопроекту вказують, що недосконалі механізми законопроекту несуть загрозу реалізації права на свободу думки та відкритості всемережжя.