Політики, які отримують авторську винагороду

14 квітня, 2012

Декілька днів тому ми писали про використання механізму надходження роялті від реалізації прав інтелектуальної власності, як легітимного механізму отримання доходів державними службовцями.

Переглядаючи в пресі інформацію про оприлюднені службовцями декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2011 рік, ми, звичайно, особливу увагу приділяли рядку п.8 декларації, який відображає авторську винагороду та інші доходи від реалізації майнових прав інтелектуальної власності.

Серед відомих політичних фігур, в деклараціях яких йдеться про отримання авторської винагороди, можна назвати, наприклад, заступника голови Верховної Ради Миколу Томенка.

Втім, дійсно привернула до себе увагу декларація Президента Віктора Януковича, в якій зазначено фантастичну суму авторської винагороди в розмірі 16,4 мільйонів гривень за передачу донецькому видавництву ТзОВ “Друкарня “Новий світ” майнових прав на написані ним книги у 2005-2010 роках та ті, які будуть написані в майбутньому. Таку нечувану для українського книжкового ринку суму гонорару можна порівнювати хіба з гонорарами за мемуари американських президентів та інших світових знаменитостей.

Правдоподібно, така висока оцінка творчих здобутків Президента з боку видавництва, яке стало відомим у зв’язку із скандальною історією довкола публікації в Австрії книги пана Януковича “Opportunity Ukraine”, в якій журналістами було виявлено чисельні випадки плагіату, стане предметом прискіпливої уваги та обурення з боку українського суспільства.