Партія піратів оскаржила в Європейському суді з прав людини заборону анонімних SIM карток в Німеччині

19 серпня, 2012

Партія піратів Німеччини звернулась до Європейського суду з прав людини із оскарженням рішення Федерального конституційного суду, яким у лютому цього року було визнано законним вимагати від користувачів послуг стільникового зв’язку ідентифікації особи при придбанні передоплатних SIM карток.

Правова позиція представників Партії піратів спирається на захист недоторканості особистого життя, який передбачає Європейська конвенція прав людини.

В апеляції говориться, що право на анонімність спілкування є частиною захисту, яка передбачена гарантіями Конвенції.

Німеччина не єдина держава в ЄС, в якій було запроваджено обов’язкову ідентифікацію користувачів послуг операторів стільникового зв’язку, – схожі правила існують у Франції та Данії.

Традиційним аргументом на користь ідентифікації користувачів називається запобігання незаконним діям з використанням засобів зв’язку, проте при цьому зовсім не береться до уваги важливість збереження анонімності для цілком законних дій, зокрема, коли необхідно захистити конфідеційність ділового спілкування чи особу людей, які є джерелами інформації журналістських розслідувань.