Припинено роботу найпопулярнішого українського файлообмінника

31 січня, 2012

Cьогодні припинив роботу домен найбільшого українського файлообмінника ЕХ.ua.

Речники МВС оголосили, що доступ до сервісу було припинено в рамках розслідування кримінальної справи про порушення авторських і суміжних прав за частиною 2 статті 176 ККУ. Повідомляється, що справа була порушена на підставі звернень компаній Adobe Systems Inc. і Microsoft Corporation.

Міліція також стверджує, що було проведено обшук та вилучено комп’ютерну і мережеву техніку, на якій зберігалось більше 6 тисяч терабайт інформації.

Невдовзі після повідомлення про закриття файлообмінника, офіційна іменка МВС mvs.gov.ua стала недоступною через ймовірну DDОS-атаку.

Представники ЕХ.ua, втім, не підтверджують інформації про вилучення серверів міліцією, заявляючи, що на території України взагалі відсутній офіс компанії.

Телекомпровайдер “Воля”, в дата-центрі якого до недавна розміщувались сервери ЕХ.ua повідомив, що співпраця провайдера і файлообмінника припинена, тому жодних серверів “ех.ua” в дата-центрі на сьогодні немає.

З заяви речника ЕХ.ua можна також зрозуміти, що компанія не може надавати послуги через припинення делегування домену на підставі розпорядження слідчого Печерського району столиці. Найцікавіше, що за його інформацією в компанії існують підписані договори з Adobe і Microsoft.

Очікувано, українським сегментом всемережжя миттєво прокотилась хвиля обурення та незадоволення діями міліції.

Цілком обгрунтовано припипустити, що заходи проти ЕХ.ua є частиною всесвітньої кампанії американських правовласників проти файлозберігачів в різних країнах, які, на їх думку, сприяють піратству.