Файловий зберігач вступив у правову суперечку з Universal Music

14 грудня, 2011

Файловий зберігач Megaupload звернувся до федерального суду Сан-Хосе в Каліфорнії з позовом проти музичного гіганта Universal Music через спробу мейджора домогтись видалення пісенного рекламного ролика Megaupload із сервісу YouTube.

Конфлікт спровокований скаргою про порушення авторських прав, яку Universal Music надіслали на адресу YouTube, з вимогою видалити відео на підставі норм сумнозвісного закону Digital Millennium Copyright Act (DMCA).

В чотирьоххвилинному ролику схвалення Megaupload висловлює ряд американських музичних знаментистостей – Kanye West, Will.I.Am, Snoop Dogg, Alicia Keys, Mary Jane Blige. В компанії Megaupload стверджують, що уклали угоди з усіма виконавцями, які з’являються у відео, і заперечують використання матеріалів, що могли б належати Universal Music.

Після отримання двох скарг від Universal Music компанія YouTube, прийняла рішення видалити ролик. Відповідно до положень DMCA відео хостинг YouTube міг втратити імунітет проти позовів з боку правовласників, у випадку визнання судом порушень їх авторських прав, та ризикував би застосуванням до нього штрафних санкцій в розмірі до 150000 дол. США.

Правники Megaupload називають дії Universal Music зловживанням правами з метою не допустити широкого розповсюдження ролика з підтримкою артистів, адже музичні звукозаписи вже тривалий час звинувачують файловий хостинг у сприянні піратству (щоденно послугами сервісу користуються до 50 мільйонів осіб).

Особливого розголосу конфлікт набув у зв’язку зі слуханнями щодо проекту закону про Припинення Онлайн Пірацтва, які відбудуться скоро в судовому комітеті парламенту США.

Очевидно юридичний конфлікт наразі лише сприяє популярності ролика.