Італійське слідство розкрило бізнес модель піратських сайтів

6 серпня, 2012

Італійська податкова поліція заарештувала керівника та п’ять співробітників одного з найбільших місцевих порталів піратської музики italianshare.net за обвинуваченнями в незаконному продажі даних про користувачів, порушенні авторських прав, ухиленні від оподаткування, шахрайстві та підробці документів.

Це одна з перших кримінальних справ в Європі, де слідчим вдалось розкрити функціонування усієї бізнес моделі піратського музичного сервісу. Слідство в цій справі тривало близько року і особливу увагу приділяло дослідженню шляхів отримання прибутку від діяльності піратських сервісів. В грудні 2011 було припинено діяльність italianshare.net та чотирьох пов’язаних піратських сервісів, а згодом з’ясовано, що керівник цих проектів зумів покласти в кишеню 580 тис. Євро з рекламної діяльності, добровільних пожертв, і продажу інформації з бази даних, яка містила IP-адреси та електронні скриньки користувачів, рекламним агенствам.

В обвинуваченні йдеться про ухилення від сплати ПДВ в розмірі 83 тис. Євро, шахрайство з податковими накладними в розмірі 100 тис. Євро, збитки від порушення авторських прав на суму 32 млн. Євро.