Український файло-зберігач цензурує файли, які завантажуються користувачами

10 січня, 2012

Нещодавно ми писали про приклади цензури інтернету, які ширяться світом. Сьогодні, на жаль, доповнюємо цей список свіжим українським прикладом.

Користувач українського файло-зберігача EX.UA vseokey777 повідомив про отриману заборону з боку мережевого сервісу розміщувати в публічному доступі відеоролик ТВі, в якому пародіюється новорічне привітання Президента Януковича. Користувач стверджує, що, після розміщення ролика, адміністратором EX.UA було змінено статус допису на приватний, що обмежує можливісь перегляду відео, а користувачу було надіслано повідомлення про те, що доступ до відеоролика обмежено відповідно до пункту 2.3.6 «Загальних правил розміщення інформації».

В повідомленні адміністратора EX.UA пояснюється, що п.2.3.6 «Загальних правил розміщення інформації» забороняє розміщувати “об’єкти, які містять будь-які прямі чи непрямі висловлювання, які ображають державу Україна, та/або її суверенітет, її уряд і державні символи.”

Можна сміливо стверджувати, що присутність такого положення в правилах користування EX.UA суперечить ст.34 Конституції України, яка гарантує кожному право на вільне вираження своїх поглядів і переконань, через, серед іншого, вільне зберігання й поширення інформації у будь-який спосіб.