Торговий знак Ikea змінив прописку з Ліхтинштейну на Нідерланди

13 серпня, 2012

Компанія Inter IKEA Systems B.V., яка зареєстрована в Голландії та з 1983 є одним з центральних елементів корпоративної структури мебельного гіганта, оголосила про придбання торгового знаку “Ikea” в ліхтенштейнської Interogo Foundation за 9 млрд. Євро.

Протягом міжнародної експансії групи компаній Ikea корпоративна структура також зазнавала трансформації, зокрема права інтелектуальної власності з метою податкової оптимізації були відділені від основної виробничої групи компаній INGKA і сконцентровані в групі компаній Inter IKEA Group, до якої належить також Inter IKEA Systems.

Придбання прав на торговий знак є внутрішьою операцією, позаяк холдинг Interogo є власником компанії Inter Ikea Systems. Interogo Foundation було утворено в 1989 для утримання контролю над компаніями групи, гнучкого управління її інтересами та використання можливостей податквої оптимізації, які надає право Ліхтинштейну.

Завдяки сприятливому податковому законодавству Ліхтеншштейну для бізнесу, який має в основі ліцензування інтелектуальної власності, однією з основних функцій Interogo є укладання франчайзингових договорів з магазинами під торговим знаком IKEA по всьому світу. Оголошувалось, що певні кроки в цьому напрямку будуть зроблені у другій половині цього року.

До речі, Україна до цього часу не ратифікувала Угоду про уникнення подвійного оподаткування з Ліхтинштейном, що суттєво обмежує можливості українського бізнесу, особливо в сфері IT, для міжнародного зростання.