Google відзначає зростання кількості запитів про видалення матеріалів в інтернеті

18 червня, 2012

Україна впереше потрапила в список країн, влада яких вимагає видалення даних, за результатами найсвіжішого оновлення звіту компанії Google присвяченого прозорості всемережжя.

Втім, кількість запитів на видалення інформації, які надійшли до інтернет-гіганта з України не йдуть у жодне порівння з масштабами вимог урядів ряду інших держав, як тоталітарних, так і демократичних. Укладачі звіту відзначають зростання кількості запитів від таких країн як США, Індія, Бразилія, Великобританія та Іспанія.

Особливо привертає увагу, що з ряду демократичних країн надходили запити про видалення матеріалів, які мали характер критики або пародії. Для прикладу, влада Іспанії зверталася з вимогою видалити з результатів пошуковика 270 посилань на дописи в блогах і публікації в пресі, в яких критикувались політики і політичні сили. Схожа вимога надходила і з Польщі, де один з державних органів вимагав видалити матеріали, в яких йшлось про критику діяльності цього органу.

Google стверджує, що видаляє матеріали лише на основі легітимних клопотань у відповідності до національного законодавства тії чи іншої країни або у випадку, коли вони порушують положення про умови надання послуг компанією.