Влада Ефіопії нарощує контроль над інтернетом

16 червня, 2012

Уряд Ефіопії запустив технічну систему, яка дозволить відстежувати і блокувати певні види діяльності користувачів в мережі інтернет, зокрема анонімно відвідувати веб-ресурси завдяки відкритій мережі та застосунку Tor. Існують побоювання, що невдовзі завдяки цій системі влада зможе перехоплювати електронні повідомлення, блокувати будь-які дописи в соціальних мережах, та прослуховувати розмови через інтернет-телефонію.

Це лише найсвіжіший приклад кроків, які влада Ефіопії вживає з метою обмеження свободи слова в країні та шпигування за власними громадянами. Після того як під ковпаком цензури опинились усі традиційні медіа та телефонія, зусилля було спрямовано на встановлення контролю над комунікацією в інтернеті.

24 травня парламент країни ухвалив закон, за яким користування послугами передачі голосових даних через інтернет (VoIP) каратиметься тюремним ув’язненям строком до 15 років. Таким чином, Skype та схожі застосунки будуть поза законом.

Особи, які надають інтернет послуги, що заборонені урядом, а окрім передачі голосових даних через інтернет під заборону підпадають також користування багатьма соціальними мережами та доступ до ряду інших веб-ресурсів, можуть бути засуджені на строк до 8 років.