Китайський суд ухвалив рішення у справі адаптації творів традиційного народного мистецтва

21 серпня, 2012

Китайський суд ухвалив рішення у спорі з приводу використання традиційних історичних форм образотворчого мистецтва, визнавши, що сучасні митці можуть отримати захист авторського права за умови, що до твору традиційного народного мистецтва будуть додані нові оригінальні елементи.

Правовий спір у справі стосувався зображення макіяжу акторів пекінської опери – традиційної форми китайського театрального мистецтва, в якій поєднуються, музика, співи, показ мімів, танок і акробатика. В 1992 році художник Жао Менглін створив альбом картин під назвою “Макіяж обличчя в пекінській опері Китаю”, в якому замістив 568 типів макіяжу. Згодом, дизайнерська компанія Century Sunshine використала одне з таких зображень у своєму логотипі, який надзвичайно схожий до авторського малюнку з альбому.

Представники відповідача, Century Sunshine, доводили, що художник Жао Менглін не володіє авторськими правами на оспорюване зображення, позаяк воно є частиною народної творчості і національної культурної спадщини, яка передається з покоління в покоління протягом більше тисячі років.

Погодившись, що зображення дійсно є частиною традиційної народної творчості, місцевий суд втім прийшов до висновку, що Жао Менглін додав свій оригінальний стиль, який відчувається у пропорціях та особливому використанні ліній.

На підставі цього суд ухвалив рішення, що зображення, створені Жао Менгліном є авторськими творами і відповідно компанія Century Sunshine порушила його авторські права та зобов’язана сплатити відшкодування.