Британські станції проти “подвійного оподаткування” радіомовлення

16 квітня, 2012

Ендрю Гарісон, керівник RadioCentre – організації, яка представляє інтереси британських комерційних радіостанцій, звернувся із прилюдною заявою до уряду в якій міститься заклик скасувати режим “подвійного оподаткуваня” радіомовлення, яке звучить в громадських місцях.

На думку британських радіомовників уряд повинен внести зміни до існуючого режиму інтелектуальної власності, який зобов’язує власників громадських закладів сплачувати винагороду організаціям колективного управління авторськими правами за музику, яка звучить в етері радіомовників.

У промові Ендрю Гарісона, виголошеній перед учасниками Вестмінстерського Медіа Форуму, прозвучав також заклик до організацій колективного управління відмовитись від “жанрових” ліцензій для британських радіостанцій, як застарілого методу ринкової політики, позаяк сучасний слухач має необмежний доступ до найрізноманітнішої музики на усіх можливих альтернативних цифрових платформах та пристроях.

RadioCentre – це потужна організація, створена в 2006 як результат об’єднання Бюро Радіо Реклами (Radio Advertising Bureau) та Асоціації Комерційних Радіо Компаній (Commercial Radio Companies Association), що може похвалитись успішним лобіюванням ряду інших ініціатив, зокрема більшої дерегуляції програмного наповнення та правил розміщення комерційної реклами.

Британський уряд планує ближчим часом перегляд Закону про мовлення (Communications Act), тож цілком можна припустити, що уряд може прислухатись до виголошених закликів, адже, дійсно, існуючі правові норми авторського права покладають необгрунтовані видатки на власників громадських закладів. Для прикладу, важко обгрунтувати чому власник компанії мусить отримувати ліцензію від організацій колективного мовлення, якщо в приміщенні офісу звучить радіо, за музичне наповнення мовлення якого станція уже сплатила вартість ліцензій.