Білорусь встановлює контроль над користувачами інтернету

5 січня, 2012

За повідомленням в пресі в Білорусі з 6 січня набирають чинності зміни до Кодексу про адміністративні і процесуальні порушення, відповідно до яких передбачається накладення штрафу в розмірі до 96 євро за відвідування іноземних інтернет сторінок, сервери яких розташовані за межами республіки.

Також, репресивні зміни передбачають відповідальність власників закладів, які надають доступ до інтернету, за дії клієнтів.

Це вже не перша спроба білоруського керівництва встановити контроль над користувачами інтернету. Ще раніше було запроваджено список заборонених сайтів, з метою обмеження доступу до незалежних інформаційних ресурсів – Хартія97 і “Білоруський партизан”.

На жаль, білоруський режим далеко не єдиний приклад, де влада використовує обмеження Інтернету для боротьби з політичною опозицією.

В Таїланді з початку грудня минулого року користувачам мережі Facebook, які “сподобають” чи “поділяться” інформацією, яка буде містити образу на адресу королівської сім’ї, загрожує ув’язнення до 15 років. Декілька днів тому Джо Гордона, американця тайського походження, було засуджено до двох з половиною років ув’язнення за інтернет публікацію біографії короля Таїланду. Раніше, в листопаді 61-річного громадянина країни Амфона Тангнопакула було засуджено до 20 років ув’язнення через образливий для королеви характер 4 смс-повідомлень, а журналіста Дарані Чарнчеонгсілпакула було ув’язнено на 15 років за образу монарха.

У В’єтнамі відомого блогера та захисника прав людини професор Фам Мін Хоанг було засуджено до трьох років ув’язнення за політичні дописи в Інтернеті. За деякий час вирок було пом’якшено до 17 місяців ув’язнення.

В Ірані, де, не дивлячись на існуючі суворі обмеження користування інтернетом, налічується близько 17 мільйонів користувачів лишемережі Facebook, впливовий релігійни лідер зробив звяву, що участь в соціальних мережах є гріхом, адже, на його думку, вони, як правило, пропагують аморальну поведінку та підривають віру, чим суперечить нормам ісламу, і тому мають бути заборонені. Не можна виключити, що після такої заяви аятолли, в країні будуть запроваджені нові обмеження для користування всемережжям.

Інші приклади недавніх спроб обмежити активність користувачів інтернету в нащому дописі “Нові спроби обмеження всемережжя“.